ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ
ΕΡΕΥΝΑ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Ι
03-04 / 2009
2 8
7ο ΠΠ
&
CIP
Τρία καινοτόμα ερευνητικά clusters από την Ελλάδα (Κεντρική
Μακεδονία) τη Βουλγαρία (Pazardzhik) και την Ιταλία (Puglia) ένω-
σαν τις δυνάμεις τους στο ευρωπαϊκό έργο RAF REGIONS, με στό-
χο να αξιοποιήσουν τα οφέλη της έρευνας και της καινοτομίας στον
τομέα των Τροφίμων για την περιφερειακή οικονομική ανάπτυξη.
Στα ερευνητικά clusters συμμετέχουν φορείς τοπικής αυτοδιοίκη-
σης, επιχειρήσεις, ερευνητικοί οργανισμοί, σύνδεσμοι επιχειρήσε-
ων και σύμβουλοι τεχνολογίας, με συντονιστή την ελληνική εται-
ρεία Ευρωσύμβουλοι Α.Ε. Από την Ελλάδα συμμετέχουν επίσης
η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών
Βορείου Ελλάδος και το Ινστιτούτο Αγροβιοτεχνολογίας του Εθνι-
κού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογίας.
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα "Περιφέρειες της
Γνώσης" του 7ου Προγράμματος Πλαισίο και συμμετέχει στην πρω-
τοβουλία της ΕΕ "Food Cluster Ιnitiative" για τη διαμόρφωση μιας
κοινής στρατηγικής της ευρωπαϊκής βιομηχανίας στον τομέα των
Τροφίμων.
Ο Νίκος Γιαννουλίδης, στέλεχος της εταιρείας Ευρωσύμ-
βουλοι ΑΕ, μιλά στο "Καινοτομία, Έρευνα και Τεχνολογία"
για τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα και τα οφέλη που μπο-
ρούν να αποκομίσουν οι ελληνικοί οργανισμοί.
Η συνεργασία των τριών ερευνητικών clusters, στο πλαίσιο του
έργου RAF REGIONS, ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2008. Ποια
είναι τα σημαντικότερα αποτελέσματα ενάμισι χρόνο αργότερα;
Ως τώρα έχει υλοποιηθεί μια σειρά από σημαντικές δράσεις που
έχουν θέσει τη βάση για την επίτευξη των στόχων του έργου. Ενδει-
κτικά αναφέρεται η δημιουργία και καθιέρωση ερευνητικών clus-
ters τροφίμων στις 3 περιφέρειες με τη συμμετοχή των Περιφερει-
ών, των Σύνδεσμων Επιχειρήσεων, των Ερευνητικών Φορέων και
RAF REGIONS:
Ένα ευρωπαϊκό έργο
υποστήριξης των ελληνικών επιχειρήσεων τροφίμων
των αντίστοιχων Σύμβουλων Τεχνολογίας, η καταγραφή και ανά-
λυση των περιφερειακών ερευνητικών πολιτικών και δραστηριο-
τήτων για τα τρόφιμα, η υλοποίηση τεχνολογικών επιθεωρήσεων
σε περίπου 50 επιχειρήσεις τροφίμων και η καταγραφή των προ-
φίλ περίπου 80 ερευνητικών φορέων στις 3 περιφέρειες, η ανά-
λυση SWOT στις 3 περιφέρειες σχετικά με τις δυνατότητες για έρευ-
να & καινοτομία στο χώρο των τροφίμων, η διοργάνωση ημερίδων
για την προώθηση του έργου στις 3 περιφέρειες και τέλος η συμ-
μετοχή στην πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία Food Cluster (δίκτυο 12
έργων από 29 περιφέρειες και 17 χώρες).
Ποια είναι τα κοινά σημεία της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της
Ιταλίας, στον τομέα των Τροφίμων, και ποιες οι σημαντικότερες
διαφορές τους; Πώς θα επωφεληθούν οι ελληνικοί οργανισμοί
από τα αποτελέσματα του έργου;
Οι 3 περιφέρειες που συμμετέχουν στο έργο (Κ. Μακεδονία από
Ελλάδα, Puglia από Ιταλία και Pazardjik από Βουλγαρία) βασίζο-
νται σε σημαντικό βαθμό στον τομέα των τροφίμων για την οικο-
νομική τους ανάπτυξη και την απασχόληση. Ωστόσο ο τομέας των
τροφίμων χαρακτηρίζεται από τη μικρή ενσωμάτωση των διαφό-
ρων τεχνολογικών καινοτομιών στα προϊόντα και τις διαδικασίες
τους, με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονος ανταγωνισμός από επι-
χειρήσεις τροφίμων που έχουν προχωρήσει σε αυτή την κατεύ-
θυνση. Η χαμηλή χρηματοδότηση από δημόσιους και ιδιωτικούς
και δημόσιους πόρους είναι επίσης κοινό χαρακτηριστικό των περι-
φερειών που συμμετέχουν.
Αναφορικά στις διαφορές που έχουν ως τώρα εντοπιστεί, μπορούμε
να επισημάνουμε το διαφορετικό βαθμό ενσωμάτωσης των ευρω-
παϊκών πολιτικών και δράσεων για την έρευνα (ισχύει κυρίως για
το Pazardjik στη Βουλγαρία), τη μεγάλη δυναμική και εξωστρέφεια
των ελληνικών επιχειρήσεων και τέλος την αποτελεσματική λει-
τουργία των μηχανισμών υποστήριξης της καινοτομίας στην περι-
φέρεια της Puglia.
Τα οφέλη για τις ελληνικές επιχειρήσεις τροφίμων από τη συμμε-
τοχή τους στο έργο είναι καταρχήν η καλύτερη κατανόηση των
δυνατών και αδυνάτων σημείων καθώς και των ευκαιριών και απει-
λών που αντιμετωπίζουν σε σχέση με την ενσωμάτωση καινοτο-
μιών στα τρόφιμα και τις διαδικασίες τους. Επιπλέον στόχος του
έργου είναι η υποστήριξη των επιχειρήσεων όσον αφορά την αξιο-
ποίηση χρηματοδοτούμενων ερευνητικών προγραμμάτων συνερ-
γασίας (7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Έρευνα και Τεχνολογική
Ανάπτυξη-FP7, Πρόγραμμα για την Επιχειρηματικότητα και την Και-
νοτομία-CIP, καθώς φυσικά και το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Ανα-
φοράς-ΕΣΠΑ). Στην κατεύθυνση αυτή θα διοργανωθούν σχετικά
σεμινάρια εκπαίδευσης για την προετοιμασία και υποβολή ερευ-
νητικών προτάσεων. Τέλος χρήσιμη για τις επιχειρήσεις είναι η δυνα-
τότητα που προσφέρει το έργο για δικτύωση σε πανευρωπαϊκό επί-
πεδο με επιχειρήσεις και ερευνητικούς φορείς με σκοπό την ερευνητική
και επιχειρηματική συνεργασία.
Ποια είναι τα σημαντικότερα οφέλη και οι δυσκολίες στη συνερ-
γασία τοπικής αυτοδιοίκησης, επιχειρήσεων και ερευνητικών
οργανισμών;
Όλοι οι συνεργαζόμενοι φορείς προβλέπεται να ωφεληθούν από
αυτού του είδους τη συνεργασία, που πρέπει να σημειωθεί ότι γίνε-
ται στο πλαίσιο του Προγράμματος "Περιφέρειες της Γνώσης" του
7ου Προγράμματος Πλαισίου.
Πιο συγκεκριμένα οι Περιφέρειες ωφελούνται χάρη στην κατα-
Οι 3 περιφέρειες
που συμμετέχουν
στο έργο RAF REGIONS:
Κ. Μακεδονία από Ελλάδα,
Puglia από Ιταλία και
Pazardjik από Βουλγαρία.