Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο Α' κύκλος της
πρωτοβουλίας του Σύνδεσμου Επιχειρήσεων
και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) "Μαζί στην Εκκίνηση!" σε
εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για την πα-
ρουσίαση και βράβευση των 31 επιχειρηματι-
κών ομάδων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.
Κεντρικό μήνυμα της εκδήλωσης ήταν τα απο-
τελέσματα του προγράμματος για την επιτυχη-
μένη αξιοποίηση της τεχνολογικής γνώσης στη
νεανική επιχειρηματικότητα, η οποία αποτελεί
κρίσιμο παράγοντα για την ανασυγκρότηση
της ελληνικής οικονομίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 31 ομάδες που
συμμετείχαν στον Α' κύκλο του προγράμματος,
οι 9 έχουν ήδη προχωρήσει σε ίδρυση επιχεί-
ρησης. Συνολικά οι επιχειρηματικές ομάδες
δραστηριοποιούνται στους κλάδους τροφίμων,
ιατρικής, ενέργειας, βιοτεχνολογίας και τεχνο-
λογιών πληροφορίας και επικοινωνιών. Μεταξύ
των επιχειρηματικών ομάδων που ξεχώρισαν
είναι και η E-NIOs, από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευ-
νών, η οποία αναπτύσσει σειρά εφαρμογών
για την ανάλυση και την ερμηνεία βιολογικών
δεδομένων μεγάλης κλίμακας, με στόχο την
παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών προς τις
φαρμακοβιομηχανίες.
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θεόδωρος Φέσσας,
κατά την ομιλία του στην εκδήλωση, τόνισε ότι
ο ΣΕΒ ξεκίνησε την πρωτοβουλία "Μαζί στην
Εκκίνηση!" το καλοκαίρι του 2013, γνωρίζοντας
ότι η Ελλάδα διαθέτει νέους ανθρώπους με τα-
λέντο, γνώσεις και νέες ιδέες που επωάζονται
στα πανεπιστήμια, αλλά δεν βρίσκουν το δρό-
μο τους στην αγορά. Τους στόχους και τα απο-
τελέσματα της πρωτοβουλίας αυτής σχολίασε
εκτενέστερα η κ. Μάγκυ Αθανασιάδη, Young
Entrepreneurship Coordinator του ΣΕΒ, η οποία
αναφέρθηκε στη δυναμική των επιχειρηματι-
κών ομάδων, τονίζοντας τη διεθνή διάκριση της
επιχειρηματικής πρότασης PROTEΟMARKERS
BIOTECH, από τον τομέα των επιστημών υγείας,
η οποία επιλέχθηκε ανάμεσα στις 25 καλύτε-
ρες νεοφυείς επιχειρήσεις (startups) παγκο-
σμίως για να παρουσιάσει το σχέδιο της στην
κορυφαία εκδήλωση TechConnect-National
Innovation-National SBIR/STTR-WORLD 2014
Summit στις ΗΠΑ.
Σημειώνεται ότι με το πρόγραμμα "Μαζί στην
Εκκίνηση!", ο ΣΕΒ προχωρά στην έμπρακτη ενί-
σχυση της επιχειρηματικότητας της γνώσης και
στην προετοιμασία μιας νέας επιχειρηματικής
γενιάς με προοπτική τη δημιουργία νέων, καινο-
τόμων, εξωστρεφών επιχειρήσεων. Με το πρό-
γραμμα αυτό παρέχονται, μέσω του EkinisiLAB,
σε 31 επιχειρηματικές ομάδες ολοκληρωμένες
υπηρεσίες υποστήριξης, που περιλαμβάνουν
χώρο πρώτης εγκατάστασης, επιμόρφωση,
συμβουλευτική υποστήριξη, δικτύωση και
καθοδήγηση (mentoring) από καταξιωμένα
υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων. Στρατηγι-
κοί συνεργάτες του προγράμματος είναι περισ-
σότερα από 10 πανεπιστημιακά ιδρύματα της
χώρας, τα τρία μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα
(
ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος", ΕΙΕ, ΙΤΕ) και ευρύ δίκτυο
επιχειρήσεων-μελών του ΣΕΒ.
Το πρόγραμμα συνεχίζεται με την προκήρυξη
του Γ' Κύκλου "Μαζί στην Εκκίνηση!" με την
προθεσμία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής να
λήγει στις 15 Νοεμβρίου 2014. Η πρωτοβουλία
του ΣΕΒ για την ενθάρρυνση της επιχειρηματι-
κότητας των νέων επιστημόνων εντάσσεται στο
Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Εκπαίδευση και Δια
Βίου Μάθηση" και συγχρηματοδοτείται από την
Ευρωπαϊκή Ένωση και από Εθνικούς Πόρους.
Τα κύρια συστατικά του είναι:
λιναρόσπορος,
ελαιόλαδο,
μαστίχα και μαστιχόνερο ενώ
περιέχουν αλεύρι καλαμπο-
κιού και ρυζιού, τα οποία είναι
χωρίς γλουτένη. Τα Μαστίνια
είναι ένα λειτουργικό σνακ
έτοιμο προς κατανάλωση, που
αποτελεί πηγή ω-3 και ω-6 λι-
παρών οξέων, με υψηλή περι-
εκτικότητα σε μονοακόρεστα
και χαμηλή περιεκτικότητα σε
κορεσμένα λίπη. Είναι χωρίς
ζάχαρη καθώς περιέχει γλυ-
καντικό Stevia. Το οικολογικό
του πλεονέκτημα έγκειται στη
χρήση του παραπροϊόντος της
μαστίχας, το μαστιχόνερο και
στην ανακυκλώσιμη και φιλική
προς το περιβάλλον συσκευα-
σία του.
3
ο Βραβείο: KetchupEco από
βιολογικές ντομάτες
Το 3ο βραβείο απονεμήθη-
κε στην ομάδα φοιτητών του
ΤΕΙ Θεσσαλίας για το προϊόν
"
KetchupEco", που είναι ένα
καινοτόμο προϊόν από βιολο-
γικές ντομάτες, επιλεγμένου
παλιού σπόρου της περιοχής
Καρδίτσας, χωρίς προστιθέ-
μενα σάκχαρα, συντηρητικά ή
χρωστικές με γλυκόξινη γεύ-
ση, απαλό άρωμα, πολύ καλή
εμφάνιση και δομή. Μπορεί να
καταναλωθεί ως ένα συνοδευ-
τικό του κύριους πιάτου αλλά
και να χρησιμοποιηθεί ως ενι-
σχυτικό γεύσης. Αυτή η κέτσαπ
ξεχωρίζει, καθώς είναι πολύ πιο
διαφορετική από οποιοδήποτε
άλλη, πωλείται στην αγορά. Τα
κύρια συστατικά της είναι οι βι-
ολογικές τομάτες, το βιολογικό
ξύδι, το κρεμμύδι, οι γλυκοζί-
τες της στέβιας, ως γλυκαντικό
και η ινουλίνη, η οποία είναι
ισχυρό πρεβιοτικό. Όλα τα συ-
στατικά που χρησιμοποιήθη-
καν δημιούργησαν ένα προϊόν
με οργανοληπτικές ιδιότητες,
όπου η γεύση, το άρωμα, το
χρώμα και η εμφάνιση του, το
κάνουν ένα μοναδικό προϊόν.
Η επιτυχημένη έκβαση του
διαγωνισμού τα τρία προη-
γούμενα χρόνια και η πολύ
θετική αποδοχή του από τους
φοιτητές και τη Βιομηχανία,
αποδεικνύει ότι ο διαγωνισμός
έχει πλέον καταστεί θεσμός και
στην Ελλάδα. Σημειώνεται ότι η
oμάδα που ανέπτυξε το προϊ-
όν "Carobites" θα συμμετέχει
στον ευρωπαϊκό Διαγωνισμό
Ecotrophelia, που θα πραγ-
ματοποιηθεί στο πλαίσιο της
Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων
και Ποτών "SIAL 2014" (19-23
Οκτωβρίου 2014).
06 - 08 /2014
|
ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ
ΕΡΕΥΝΑ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
5
Προωθώντας την Eπιχειρηματικότητα
Με 31 επιχειρηματικές ομάδες ολοκληρώθηκε ο Α' κύκλος
της πρωτοβουλίας
"
Μαζί στην Εκκίνηση"
Μαζί στην Εκκίνηση!
EkinisiLab
info
Σύνδεσμος Ελληνικών Βιο-
μηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ)
ECOTROPHELIA
info