4
καινοτομια
ερευνα & τεχνολογια | 09-11/2011
Προωθώντας την Eπιχειρηματικότητα
Με τη βράβευση 4 νέων οικολογικών καινο-
τόμων προϊόντων διατροφής, που πρότειναν
Έλληνες φοιτητές, ολοκληρώθηκε ο 1ος
Διαγωνισμός ECOTROPHELIA του Συνδέ-
σμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων.
Το 1ο βραβείο κέρδισε ομάδα φοιτητών από
το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Ελληνικό
Ανοικτό Πανεπιστήμιο για το προϊόν ”Eco -
Parizaki Sea Food“.
Το προϊόν αυτό συμμετείχε, με την ονο-
μασία ”Da Vero - Eco Seafood Cold Cuts“,
στον αντίστοιχο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό που
πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της Διεθνούς
Έκθεσης Τροφίμων &Ποτών ”ANUGA“ (9-10
Οκτωβρίου 2011) και κατέκτησε ομόφωνα την
1η θέση, γεγονός που αποτελεί μια μεγάλη
διάκριση για την Ελλάδα και τον ΣΕΒΤ.
Το καινοτόμο προϊόν των Ελλήνων φοιτητών
ξεχώρισε, κατακτώντας την πρώτη θέση και
συνάμα τα θετικότερα σχόλια, αναδεικνύο-
ντας έτσι τη δυναμική των νέων Ελλήνων Επι-
στημόνων του Κλάδου των Τροφίμων και τη
συμβολή και υποστήριξη του ΣΕΒΤ στις και-
νοτομίες της νέας γενιάς. Ο συναγωνισμός
ήταν μεγάλος, καθώς όλες οι χώρες είχαν να
επιδείξουν πραγματικά καινοτόμα προϊόντα
με έντονα φιλικό προς το περιβάλλον χαρα-
κτήρα. Εκτός από την Ελλάδα, στο διαγωνισμό
συμμετείχαν άλλες 11 χώρες και συγκεκριμέ-
να η Τσεχία, η Δανία, η Γαλλία, η Γερμανία,
η Ισλανδία, η Ιταλία, η Λιθουανία, η Ρωσία, η
Σλοβενία, η Ισπανία και η Ελβετία.
Ο διαγωνισμός διεξάγεται στη Γαλλία εδώ
και δώδεκα χρόνια και αποτελεί θεσμό για
τον χώρο των τροφίμων, με πολλά από τα
προϊόντα που παρουσιάστηκαν, να διατίθε-
νται πλέον στη γαλλική αγορά. Από το 2008
ο ECOTROPHELIA επεκτάθηκε και σε άλ-
λες χώρες. Στην Ελλάδα, ο διαγωνισμός δι-
εξήχθη φέτος για πρώτη φορά με πρωτοβου-
λία του ΣΕΒΤ, που κάλεσε φοιτητές όλων των
βαθμίδων των τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών
ιδρυμάτων και ερευνητικών ινστιτούτων της
Ελλάδας να αναπτύξουν πρωτοποριακά προϊ-
όντα διατροφής, με στοιχεία οικολογικής και-
νοτομίας. Σκοπός του διαγωνισμού ήταν να
υποστηρίξει τους νέους Έλληνες φοιτητές
που ασχολούνται με την επιστήμη των τροφί-
μων και να αποτελέσει ένα φυτώριο καινοτό-
μων ιδεών για τη Βιομηχανία Τροφίμων.
Στην πρώτη φάση του διαγωνισμού όλες
οι προτάσεις αξιολογήθηκαν έτσι ώστε να
προκύψουν 6 ομάδες φοιτητών οι οποίες
περάσανε στο δεύτερο μέρος. Στόχος των
ομάδων ήταν να αναπτύξουν μέσα σε λίγους
μήνες ένα καινοτόμο προϊόν διατροφής, που,
εκτός από τη γεύση του, να διακρίνεται και
για τον φιλικό προς το περιβάλλον χαρακτή-
ρα του. Στη συνέχεια αναδείχθηκαν οι νικη-
τές του διαγωνισμού.
Το προϊόν που κατέκτησε την 1η θέση (χρη-
ματικό ποσό 1.200 ευρώ) είναι το
”Eco -
Parizaki Sea Food“
(το προϊόν συμμετείχε
στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό με την ονομα-
σία ”Da Vero - Eco Seafood Cold Cuts“) που
προέκυψε από τη συνεργασία φοιτητών του
Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και το Ελληνικού
Ανοικτού Πανεπιστημίου. Το νέο προϊόν
συνδυάζει τη διατροφική αξία των θαλασσι-
νών και την οικολογική αξιοποίηση των πα-
ραπροϊόντων της βιομηχανίας τροφίμων, σε
μια νόστιμη και υγιεινή διατροφική επιλογή
ενός νέου τύπου αλλαντικού από θαλασσινά.
Τα προϊόντα που αξιοποιήθηκαν είναι κυρίως
μέρη από τις πρώτες ύλες των θαλασσινών
που προκύπτουν μέσα από διεργασίες με-
ταποίησης όπως είναι η κοπή σε ροδέλες,
η φιλετοποίηση κ.ά. Εμπλουτισμένο με βιο-
λογικό παρθένο ελαιόλαδο και με μόλις 22
θερμίδες ανά φέτα, το νέο προϊόν απευθύνε-
ται στο κοινό που αναζητά μια επιλογή χωρίς
κορεσμένα λιπαρά, χημικά συντηρητικά και
τεχνητές χρωστικές ουσίες.
Η ιδέα και η μέθοδος παραγωγής του ”Eco -
Parizaki Sea Food“ έχουν πατενταριστεί και
το τελικό προϊόν αναμένεται να βγει στην
αγορά το 2012. Εκτός από την Ελλάδα, το
”Eco - Parizaki Sea Food“ θα παρουσιαστεί
μέσω προωθητικών ενεργειών σε χώρες της
ΕΕ, στις ΗΠΑ και στην Ιαπωνία.
Oι νικητές του διαγωνισμού είχαν την ευ-
καιρία να παρουσιάσουν το προϊόν τους στο
ευρωπαϊκό κοινό, στο πλαίσιο της Διεθνούς
Έκθεσης Τροφίμων και Ποτών “Anuga”, που
πραγματοποιείται στην Κολονία της Γερμανί-
ας (8-11 Οκτωβρίου 2011).
Το 2ο βραβείο (χρηματικό ποσό 800 ευρώ)
κέρδισε η ομάδα που δημιούργησαν οι φοι-
τητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του
Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και
συμμετείχε στον διαγωνισμό με το προϊόν
”Sweet Variation - Semolina Halva“
που εί-
ναι ένα παραδοσιακό προϊόν ψυγείου έτοιμο
προς κατανάλωση, πλούσιο σε σελήνιο, χα-
μηλού γλυκαιμικού δείκτη, με φυτικές ίνες
και χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Διακρίνεται
για τα λειτουργικά χαρακτηριστικά του αλλά
και για τη χρήση οργανικών πρώτων υλών
και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατά την
παραγωγή του.
Καινοτόμα προϊόντα διατροφής
από Έλληνες φοιτητές
Πανευρωπαϊκή διάκριση της ελληνικής συμμετοχής στον διαγωνισμό
ΕCOTROPHELIA Europe 2011
Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων
Ανακοίνωση ΣΕΒΤ για τον ελληνικό διαγωνισμό
Τα βίντεο των νικητών
Η ελληνική συμμετοχή στον ΕCOTROPHELIA Europe 2011
info