Page 8 - Kainotomia_Project_el

Basic HTML Version

6
καινοτομια
ερευνα & τεχνολογια | 09-11/2012
Με τη βράβευση 5 νέων οικολογικών και-
νοτόμων προϊόντων διατροφής, που πρό-
τειναν Έλληνες φοιτητές, ολοκληρώθηκε
ο 2ος Διαγωνισμός Καινοτόμων Προϊό-
ντων Διατροφής "ECOTROPHELIA 2012"
που διοργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Ελ-
ληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων. Το 1ο
βραβείο κέρδισε ομάδα φοιτητών από το
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για το προ-
ϊόν "Cereal 4" που αποτελεί μία βάση πο-
λυδημητριακών σε μορφή σκόνης.
Ο διαγωνισμός απευθυνόταν σε φοιτητές
όλων των βαθμίδων των τριτοβάθμιων εκ-
παιδευτικών ιδρυμάτων και ερευνητικών
ινστιτούτων της Ελλάδας, οι οποίοι έπρε-
πε να αναπτύξουν πρωτοποριακά προϊό-
ντα διατροφής, με στοιχεία οικολογικής
καινοτομίας (όσον αφορά βασικές πρώτες
ύλες, συσκευασία, παραγωγική διαδικα-
σία, διανομή-logistic). Σκοπός του διαγω-
νισμού είναι να υποστηρίξει τους νέους
Έλληνες φοιτητές που ασχολούνται με
την Επιστήμη των Τροφίμων και να αποτε-
λέσει ένα φυτώριο καινοτόμων ιδεών για
τη Βιομηχανία Τροφίμων, καθώς και να
προωθηθεί η συνεργασία μεταξύ Βιομη-
χανίας και Ακαδημαϊκής Κοινότητας.
Στην πρώτη φάση του διαγωνισμού, μετά
την αξιολόγηση των προτάσεων προέκυψαν
επτά ομάδες φοιτητών (από το Γεωπονικό
Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Μετσόβιο
Πολυτεχνείο & το Πανεπιστήμιο Αιγαίου) οι
οποίες περάσανε στο δεύτερο μέρος. Στό-
χος των ομάδων ήταν να αναπτύξουν μέσα
σε λίγους μήνες ένα καινοτόμο προϊόν δι-
ατροφής, που, εκτός από τη γεύση του, να
διακρίνεται και για τον φιλικό προς το πε-
ριβάλλον χαρακτήρα του. Η εκδήλωση για
την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και τη
βράβευση των νικητών πραγματοποιήθηκε
στις 10 Σεπτεμβρίου 2012. Λόγω του ιδι-
αίτερα υψηλού επιπέδου των προτάσεων,
το 2ο και το 3ο βραβείο απονεμήθηκαν σε
δύο ομάδες φοιτητών το καθένα.
Το προϊόν που κατέκτησε την 1η θέση (χρη-
ματικό ποσό 1.200 ευρώ) είναι το "Cereal
4" και προέκυψε από τη συνεργασία φοιτη-
τών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου
(Β. Πολυχνιάτου, Σ. Χανιώτη, Χ. Χρανιώτη
και Π. Σφακιανάκη), υπό την καθοδήγηση
της καθηγήτριας Κ. Τζιά. Το προϊόν αποτε-
λεί μία βάση πολυδημητριακών σε μορφή
σκόνης, η οποία περιέχει ένα μίγμα τεσσά-
ρων πηγών δημητριακών (σίκαλη, βρώμη,
ρύζι και καλαμπόκι), χαρουπάλευρο, φυσι-
κά αρωματικά συστατικά και το εναλλακτι-
κό γλυκαντικό stevia. Το "Cereal 4" δια-
τίθεται σε δύο γεύσεις: πορτοκάλι-μαστίχα
και κανέλα-τζίντζερ. Το προϊόν έχει σχεδι-
αστεί με σκοπό την εύκολη ανασύσταση σε
γάλα και την παρασκευή τόσο ενός ζεστού
ή κρύου ευχάριστου και θρεπτικού ροφή-
ματος, όσο και ενός νόστιμου επιδορπίου
γάλακτος (πουτίγκα).
Το 2ο βραβείο (χρηματικό ποσό 800 ευρώ)
κατέκτησαν 2 προϊόντα: Το πρώτο είναι
το "Reberyberry - a sugarless organic
marmalade with stevia" και προέκυψε από
τη συνεργασία φοιτητών του Εθνικού Με-
τσόβιου Πολυτεχνείου (A. Τούλη, Δ. Σακ-
κά, Α. Σαριδάκη και Μ. Γιαννόγλου), υπό
την καθοδήγηση του καθηγητή Γ. Κατσα-
ρού. Πρόκειται για ένα προϊόν που ανήκει
στην κατηγορία των φρουτοπαρασκευασμά-
των και αποτελείται από βιολογικής προέ-
λευσης φράουλα από φρέσκα φρούτα, από
Ερυθριτόλη (αλκοόλη) και από Ρεμπαουδι-
οσίδη Α. Η υψηλή περιεκτικότητα σε φρούτα
συμβάλλει στη δημιουργία πλούσιας γεύ-
σης φρέσκου φρούτου στο τελικό προϊόν
και μπορεί να καταναλωθεί καθ'όλη τη δι-
άρκεια της ημέρας προσφέροντας σημαντι-
κά πλεονεκτήματα όπως έλεγχο του βάρους
και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.
Το δεύτερο είναι το "Probiotic Green
whole table olives" και προέκυψε από
τη συνεργασία, φοιτητών του Γεωπονι-
κού Πανεπιστημίου Αθηνών (Α. Γρουντά,
Ν. Πολυμενέα και Κ. Τσελεπατιώτη), υπό
την καθοδήγηση του καθηγητή Γ. Ι. Νυχά.
Πρόκειται για ένα λειτουργικό τρόφιμο
υψηλής προστιθέμενης αξίας, που συν-
δυάζει την παραδοσιακή ζύμωση του πρά-
σινου ελαιοκάρπου με τη χρήση καλλιερ-
γειών εκκίνησης οξυγαλακτικών βακτηρί-
ων με προβιοτικό δυναμικό. Ο καινοτόμος
χαρακτήρας του τροφίμου βασίζεται στην
επιλογή μικροοργανισμών που προέρχο-
νται αποκλειστικά και μόνο από ελληνικές
ποικιλίες επιτραπέζιας ελιάς η συστηματι-
κή κατανάλωση των οποίων θεωρείται ότι
θα συμβάλλει στη διατήρηση της ισορρο-
πίας της μικροχλωρίδας του εντέρου, στη
μείωση των γαστρεντερικών διαταραχών
και γενικότερα στην ενίσχυση του ανοσο-
ποιοτικού συστήματος.
Το 3ο βραβείο (χρηματικό ποσό 500
ευρώ) μοιράστηκαν 2 προϊόντα: Το πρώ-
το είναι το "ΕNDECA", που προέκυψε από
τη συνεργασία φοιτητών του Πανεπιστη-
μίου Αιγαίου (Δ. Σακκά, Θ. Τσιπολίτη και
Ε. Τζαγκαράκη), υπό την καθοδήγηση του
καθηγητή Δ. Μακρή. Πρόκειται για ένα
καινοτόμο οικολογικό ρόφημα με ελλη-
νικό οργανικό νερό από σταφύλι και ορ-
γανικά εκχυλίσματα βοτάνων με υψηλή
αντιοξειδωτική δράση, ελληνικό οργανικό
μέλι, βανίλια ελάτης, ως φυσικό γλυκαντι-
κό και εμπλουτισμένο με αντιοξειδωτικές
βιταμίνες C και Ε. Πρόκειται για ένα λει-
ECOTROPHELIA 2012: Νέα καινοτόμα προϊόντα
διατροφής από Έλληνες φοιτητές
Προωθώντας την Eπιχειρηματικότητα
To 1ο βραβείο απονεμήθηκε στην ομάδα του ΕΜΠ για το προϊόν "Cereal 4"