τουργικό, έτοιμο προς κατανάλωση ρόφη-
μα με λίγες θερμίδες και χαμηλό περιεχό-
μενο σακχάρων. Η καινοτομία του προϊό-
ντος έγκειται στη χρήση οργανικών εκχυ-
λισμάτων βοτάνων και βιομηχανικών πα-
ραπροϊόντων ως κύρια συστατικά (νερό
από σταφύλια κατά την παραγωγή πετιμε-
ζιού, νερό από την υγρή άλεση ελιών) με
αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
το δεύτερο είναι το "Crispy Delight", που
προέκυψε από τη συνεργασία των Μ. τσα-
γκρασούλη, Θ. ντάμαρη, α. Σαλιβέρου, Β.
Προσίλη και ε. Ψαρά, φοιτητών του Πανεπι-
στημίου αιγαίου, υπό την καθοδήγηση του
καθηγητή κ. Κ. αναστασίου. Πρόκειται για
ένα προϊόν που ανήκει στην κατηγορία των
snack ελεύθερων γλουτένης, είναι υψη-
λής περιεκτικότητας σε Ωμέγα 3 λιπαρά
οξέα και χαμηλής περιεκτικότητας σε κο-
ρεσμένα. τα τραγανά κράκερς από αλεύρι
οσπρίου σε συνδυασμό με το πολύτιμο λι-
νέλαιο και τη μεσογειακή σάλτσα που ανα-
δύει το άρωμα των μεσογειακών βοτάνων
ενισχύουν τη θρεπτική αξία του προϊόντος.
Σημειώνεται ότι ο περσινός διαγωνισμός
ανέδειξε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο
τη δυναμική των νέων ελλήνων επιστη-
μόνων του κλάδου στην ευρώπη, αφού η
ομάδα από το Πανεπιστήμιο ιωαννίνων &
το ελληνικό ανοικτό Πανεπιστήμιο, που
κέρδισε στον εθνικό Διαγωνισμό, κατέ-
κτησε την πρώτη θέση και στον ευρωπα-
ϊκό Διαγωνισμό, ενώ το νικητήριο προϊόν
Da Vero - Eco Seafood Cold Cuts" έχει
ήδη βρει τον δρόμο του στην αγορά.
Οι νικητές του ευρωπαϊκού
διαγωνισμού
Σημειώνεται ότι η νικήτρια ομάδα του
"Cereal 4", εκτός από το χρηματικό έπα-
θλο που της δόθηκε, είχε την ευκαιρία να
ταξιδέψει στο Παρίσι, στη Διεθνή Έκθεση
τροφίμων και Ποτών "Sial" (21-25 οκτω-
βρίου), εκπροσωπώντας την ελλάδα στον
πανευρωπαϊκό διαγωνισμό Ecotrophelia.
εκεί, παρουσίασε το προϊόν της στο ευρω-
παϊκό κοινό, παράλληλα με τους νικητές
των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
το 1ο βραβείο στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό
απονεμήθηκε στην ολλανδική ομάδα για τη
δημιουργία του "Chef Lupin", ενός καινοτό-
μου προϊόντος διατροφής φιλικό προς το πε-
ριβάλλον, από καρπό λούπινου που καλλι-
εργείται στην ευρώπη (καρπός υψηλής δια-
τροφικής αξίας, ισάξιος της σόγιας και υπο-
κατάστατο του κρέατος). το 2ο βραβείο έλα-
βε η γερμανική ομάδα για τη δημιουργία του
"Cruemel", ενός κατεψυγμένου προϊόντος
υψηλής ποιότητας και, συγκεκριμένα, ενός
επιδορπίου, το οποίο σερβίρεται ζεστό. το
3ο βραβείο δόθηκε στην ομάδα της γαλλίας
για τη δημιουργία του "bread&cook", ενός
καινοτόμου και έτοιμου προς χρήση ρευ-
στού μείγματος για γαλλικό τοστ και κέικ,
που υπόσχεται την εύκολη και γρήγορη πα-
ρασκευή των δύο αυτών συνταγών. τέλος
το "Special Innovation Mention Award" δό-
θηκε στην ισπανική ομάδα για το "XOveT",
ένα προϊόν διατροφής σε μορφή σκόνης
από ψημένα και αλεσμένα κόκαλα σαρδέ-
λας, μια ιδέα που αποσκοπεί στην ανάκτη-
ση ενός άχρηστου προϊόντος το οποίο προ-
καλεί επιπλέον κόστος στις τοπικές βιομη-
χανίες σαρδέλας.
09-11/2012 |
καινοτομια
ερευνα & τεχνολογια
7
οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που πρωτοπορούν στις
επενδύσεις για την έρευνα και την καινοτομία ανα-
μένεται να αυξήσουν περαιτέρω τις εν λόγω επεν-
δύσεις, κατά 4% περίπου ετησίως για την περίο-
δο 2012-2014, σύμφωνα με έρευνα της ευρωπαϊ-
κής επιτροπής. Παρά τις δύσκολες οικονομικές συ-
γκυρίες, οι επιχειρήσεις αυτές θεωρούν την έρευνα
και την καινοτομία ως παράγοντες-κλειδιά για την
ανάπτυξη και την ευημερία τους. ιδιαίτερα οι επιχει-
ρήσεις που δραστηριοποιούνται στις τεχνολογίες
Πληροφορίας και επικοινωνιών αναμένεται να αυ-
ξήσουν τις επενδύσεις τους κατά 11% ετησίως.
Σύμφωνα με τη μελέτη, οι παράγοντες που ενθαρ-
ρύνουν σχετικές επενδύσεις είναι τα φορολογικά
κίνητρα, εθνικά και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προ-
γράμματα και οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού
τομέα. από την άλλη μεριά, τα σημαντικότερα εμπό-
δια είναι το κόστος και ο χρόνος που απαιτούνται για την προστασία
της Διανοητικής ιδιοκτησίας.
Όσον αφορά τη διάχυση της τεχνογνωσίας, οι επιχειρήσεις που
δραστηριοποιούνται σε τομείς υψηλής έντασης έρευνας και τεχνο-
λογίας συνήθως υπογράφουν συμφωνίες με άλλες επιχειρήσεις,
ερευνητικούς οργανισμούς και δημόσιους φορείς για τη χορήγη-
ση αδειών εκμετάλλευσης της τεχνογνωσίας. οι επιχειρήσεις μέ-
σης και χαμηλής έντασης έρευνας θεωρούν τις συμφωνίες συνερ-
γασίας με Πανεπιστήμια και δημόσιους ερευνητικούς οργανισμούς
σημαντικότερες από τις συμφωνίες αδειοδότησης.
γενικότερα, οι επιχειρήσεις υπογραμμίζουν τη ση-
μασία της διάχυσης της γνώσης, γεγονός που ευ-
νοεί την ανοικτή καινοτομία.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Κοινό Κέντρο
ερευνών (ινστιτούτο Μελετών τεχνολογιών του
Μέλλοντος) και τη γενική Διεύθυνση Έρευνας κα
Καινοτομίας της ευρωπαϊκής επιτροπής. τα αποτε-
λέσματα βασίζονται σε 187 απαντήσεις από επι-
χειρήσεις που εντάσσονται στη λίστα των 1.000
ευρωπαϊκών επιχειρήσεων με τις μεγαλύτερες
επενδύσεις στην έρευνα. οι 187 αυτές εταιρεί-
ες επενδύουν περίπου 45 δισ. ευρώ στην έρευνα
(40% του συνόλου των επενδύσεων των 1.000
επιχειρήσεων της λίστας).
Αυξάνουν τις επενδύσεις στην έρευνα
οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις
Τα βραβεία του ελληνικού διαγωνι-
σμού "ECOTROPHELIA 2012"
ecotrophelia.eu
info
Ανακοίνωση ΕΕ
EU Survey on R&D Investment Business Trends
info
Προωθώντας την Eπιχειρηματικότητα