Καινοτομία, Έρευνα & Τεχνολογία, τ. 100 - page 5

06 - 08/2015 |
ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ
ΕΡΕΥΝΑ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
3
Προωθώντας την Eπιχειρηματικότητα
Διαγωνισμός Ecotrophelia 2015:
Βραβεία
Καινοτόμων Προϊόντων Διατροφής
από τον ΣΕΒΤ
Με τη βράβευση 5 καινοτόμων προϊόντων που
αναπτύχθηκαν από φοιτητές ολοκληρώθηκε
για 5η συνεχή χρονιά ο Εθνικός Διαγωνισμός
ECOTROPHELIA για τη δημιουργία νέων οικο-
καινοτόμων προϊόντων διατροφής. Τον δια-
γωνισμό διοργάνωσε με επιτυχία ο Σύνδεσμος
Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) και η
τελετή βράβευσης των νικητών πραγματοποι-
ήθηκε την Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015 στην Αίγλη
Ζαππείου.
Ο διαγωνισμός, που πραγματοποιείται στο
πλαίσιο των δράσεων της Ελληνικής Τεχνολο-
γικής Πλατφόρμας "Food for Life", με τη συμμε-
τοχή όλων των σχετικών τμημάτων των Ανώτα-
των Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας, έχει
πλέον αναδειχτεί σε θεσμό, αφού αναδεικνύει
με τον καλύτερο τρόπο τη δυναμική και την ευ-
ρηματικότητα των νέων φοιτητών στον κλάδο
της αγροβιοδιατροφής.
Τα προϊόντα και των 14 ομάδων που συμμε-
τείχαν στον διαγωνισμό παρουσιάστηκαν σε
ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα και απέσπασαν
τα καλύτερα σχόλια για την ποιότητα και την
καινοτομία τους ενώ φέτος ο ΣΕΒΤ, αναγνω-
ρίζοντας την ποιότητα των συμμετοχών αλλά
και τον τρόπο επικοινωνίας τους, εισήγαγε, για
πρώτη φορά, και δυο τιμητικά βραβεία που
αφορούσαν στην Καλύτερη Παρουσίαση και
στο Καλύτερο Πλάνο Μάρκετινγκ & Εμπορίας.
Σε εθνικό επίπεδο, ο διαγωνισμός ECOTRO-
PHELIA διεξήχθη και φέτος σε δύο φάσεις: Στην
1η φάση όλες οι προτάσεις, που κατατέθηκαν
αξιολογήθηκαν από την Τεχνική Επιτροπή ως
προς τον βαθμό στον οποίο πληρούσαν τα
προβλεπόμενα από το διαγωνισμό κριτήρια,
ώστε να συνεχίσουν στη δεύτερη φάση.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της αξιολόγη-
σης, στη 2η φάση, προκρίθηκαν 14 ομάδες
φοιτητών και συγκεκριμένα οι ομάδες με τα
προϊόντα Τhe Greek Salad Drink, Greek Salad
on the Go, Αfepsima (από το Eθνικό Μετσό-
βιο Πολυτεχνείο), Active Drops LIFE - Kinisis
CARAMEL (ΕΚΠΑ, Τμήμα Χημείας), Sativa
Biscuits (Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο), DIOS
VALANI (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών),
ΤΑRTIQUE, SPINBERRIES και Prickl 8 (Πανεπι-
στήμιο Αιγαίου - Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων &
Διατροφής), μeRaki (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών),
Gluten Care Muffin (Αριστοτέλειο Πανεπιστή-
μιο Θεσσαλονίκης), ΤΥROYO - Raisin Delight,
Αrtothalassies και ΜarmEλλada (ΤΕΙ Θεσσαλί-
ας). Στη συνέχεια για την ανάδειξη των τριών
καλύτερων προϊόντων, συγκροτήθηκε πεντα-
μελής Εθνική Επιτροπή, που αποτελείτο από
μέλη του ακαδημαϊκού, επιστημονικού και επι-
χειρηματικού κόσμου.
Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης οι 14 ομάδες
φοιτητών, που είχαν προκριθεί παρουσίασαν
τα προϊόντα τους στην Εθνική Επιτροπή, ενώ
ακολούθησε η γευστική δοκιμή τους. Η ανα-
κοίνωση των αποτελεσμάτων και η βράβευση
των νικητών έγινε στο δεύτερο μέρος της εκ-
δήλωσης, που άνοιξε με την ομιλία του Πρόε-
δρου του ΣΕΒΤ, κ. Ε. Καλούση, που εξέφρασε
τα θερμά του συγχαρητήρια στους συμμετέ-
χοντες για τη σκληρή δουλειά των τελευταίων
μηνών, ενώ αναφέρθηκε και στον ρόλο, που
μπορούν να διαδραματίσουν οι καινοτόμες
ιδέες στο μέλλον του κλάδου.
Τα προϊόντα, που διακρίθηκαν στον διαγωνι-
σμό είναι τα εξής:
1ο Βραβείο - "ΜarmEλλada":
Χρηματικό έπαθλο αξίας 1.200 ευρώ
Το προϊόν που κατέκτησε την 1η θέση ήταν το
"ΜarmEλλada" και προέκυψε από τη συνερ-
γασία των Ε. Ακρίβου, Π. Ζαφειρίου, Λ. Κετσι-
λή, Μ. - Ε Μαργέλη & Ε. - Μ. Φλωροδημήτρη,
φοιτητών του ΤΕΙ Θεσσαλίας υπό την καθοδή-
γηση του Καθ. κ. Θ. Γεωργόπουλου. Πρόκειται
για μία καινοτόμα βιολογική μαρμελάδα, που
παρασκευάζεται από βιολογικά καρότα και
βιολογικές κολοκύθες, δεν περιέχει πρόσθε-
τα σάκχαρα και συντηρητικά. Το προϊόν αυτό,
που παρασκευάζεται στην Καρδίτσα, είναι με
μειωμένες θερμίδες, πλούσιο σε φυτικές ίνες
και περιέχει φυσικές γλυκαντικές ύλες. Έχει
πορτοκαλί χρώμα, ευχάριστη γεύση και υφή.
To προϊόν θα συμμετέχει στον ευρωπαϊκό δια-
γωνισμό (Μιλάνο, 4-6/10/15), στο πλαίσιο της
Διεθνούς Έκθεσης "MILAN EXPO 2015: Feeding
the Planet, Energy for Life".
2ο Βραβείο - "Greek Salad on the Go":
Χρηματικό έπαθλο αξίας 800 ευρώ
Το προϊόν που κατέκτησε τη 2η θέση ήταν το
"Greek Salad on the Go", που προέκυψε από τη
συνεργασία των Μ. Γιαννόγλου, Β. Ανδρέου, Γ.
Δημόπουλου, Ζ. Καρρά & Α. Γκιωνάκη, φοιτητών
του ΕΜΠ υπό την καθοδήγηση του Δρ Γ. Κατσα-
ρού. Πρόκειται για ένα γευστικό προϊόν, υψηλής
διατροφικής αξίας, που αναπτύχθηκε στηριζό-
μενο στην ευρέως γνωστή "Χωριάτικη Σαλάτα",
συνδυάζωντας την επιστήμη με την παράδοση.
Η σταθερότητά του βασίζεται στην παραγωγή
του με χρήση τεχνολογίας εμποδίων.
3ο Βραβείο - "ΤΥROYO - Raisin Delight":
χρηματικό έπαθλο αξίας 500 ευρώ
Το προϊόν που κατέκτησε την 3η θέση ήταν το
"ΤΥROYO - Raisin Delight", που προέκυψε από
τη συνεργασία των Σ. Τουxικιάν, Χ. Μιτσάγκα &
Φ. Καρκαντά, φοιτητών του ΤΕΙ Θεσσαλίας υπό
την καθοδήγηση του Καθ. κ. Ι. Γιαβάση. Πρό-
κειται για βιολειτουργικό επιδόρπιο γιαούρτης,
που παράγεται από φυσικώς συμπυκνωμένο
φρέσκο αγελαδινό τυρόγαλα, σε συνδυασμό
με φρέσκο αγελαδινό γάλα, Ελληνικές Π.Ο.Π.
μαύρες σταφίδες Κορίνθου, β-γλυκάνες βρώ-
μης, που μειώνουν τη χοληστερίνη και αντι-
οξειδωτικές πολυφαινόλες ελιάς, μέσω μιας
διεργασίας "μηδενικών αποβλήτων", όπου το
τυρόγαλα αξιοποιείται πλήρως και μεταμορ-
φώνεται σε θρεπτική και υγιεινή λιχουδιά.
Τιμητικό Βραβείο Καλύτερης Παρουσίασης -
"DIOS VALANI"
Το βραβείο "Καλύτερης Παρουσίασης" απονε-
μήθηκε σε δυο ομάδες για την εξαιρετική τους
παρουσίαση: στην ομάδα του Γεωπονικού Πα-
νεπιστημίου Αθηνών για το "DIOS VALANI" και
στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου-Τμήμα Επιστήμης
Τροφίμων & Διατροφής. Πρόκειται για εκλεκτό
προϊόν υψηλής προστιθέμενης αξίας, που κα-
ταναλώνεται κυρίως ως ορεκτικό και βασίζεται
στη χρήση του ελληνικού κάστανου ενισχυμέ-
νου με φυσικά συστατικά, σημαντικά στην Με-
σογειακή διατροφή, όπως το ελαιόλαδο και ο
κρόκος Κοζάνης.
Τιμητικό Βραβείο Καλύτερου Πλάνου Μάρκε-
τινγκ - Εμπορίας - "Gluten Care Muffin"
Το Βραβείο "Καλύτερο Πλάνο Μάρκετινγκ &
Εμπορίας" δόθηκε στο Αριστοτέλειο Πανε-
πιστήμιο Θεσσαλονίκης για το "Gluten Care
Muffin". Πρόκειται για σνακ χωρίς γλουτένη,
εμπλουτισμένο με το θρεπτικό άλευρο του
βελανιδιού και εδώδιμες ίνες που παραλαμ-
βάνονται από παραπροϊόντα της βιομηχανίας
τροφίμων με φιλικές προς το περιβάλλον δι-
εργασίες. Παράγεται με άλευρα από ελληνικές
ποικιλίες καρπών, που συγκομίζονται με αει-
φόρους γεωργικές πρακτικές. Έχει μειωμένες
θερμίδες και δεν περιέχει συντηρητικά.
info
Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών
Τροφίμων (ΣΕΒΤ)
ECOTROPHELIA
1,2,3,4 6,7,8,9,10,11,12,13,14,15,...36
Powered by FlippingBook