Καινοτομία, Έρευνα & Τεχνολογία, τ. 99 - page 5

03 - 05/2015 |
ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ
ΕΡΕΥΝΑ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
3
Προωθώντας την Eπιχειρηματικότητα
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Brokerage event με θέμα
"Έρευνα & Καινοτομία: Το κλειδί για την ανάπτυξη", που διοργάνωσε στις
20 Μαΐου 2015 ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) για
δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Στην εκδήλωση συμμετείχαν ερευνητές από
διάφορα πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα της Ελλάδας μαζί με εκ-
προσώπους της βιομηχανίας τροφίμων, οι οποίοι αντάλλαξαν απόψεις και
διερεύνησαν τη δυνατότητα της μεταξύ τους συνεργασίας.
Με τη συγκεκριμένη δράση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο
της Τεχνολογικής Πλατφόρμας "Food for Life" και του ευρωπαϊκού έργου
SINERGIA, ο ΣΕΒΤ είχε στόχο να τονίσει ότι η επένδυση στην έρευνα και
την καινοτομία αποτελούν βασικά εφόδια για να μπορέσουν οι ελληνικές
επιχειρήσεις να καλύψουν τις ολοένα αυξημένες απαιτήσεις των κατανα-
λωτών.
Ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, κ. Θωμάς Μαλούτας,
ανέφερε στον χαιρετισμό του ότι ο αγροτοδιατροφικός τομέας είναι κατε-
ξοχήν πεδίο για να αναπτυχθούν πρακτικές, οι οποίες συνδέονται με την
έρευνα και την καινοτομία, δίνοντας σημαντική ώθηση και αναπτυξιακή
διέξοδο για τις περισσότερες περιφέρειες της χώρας.
Ο κ. Ευάγγελος Καλούσης, Πρόεδρος του ΣΕΒΤ δήλωσε ότι η επιτυχία και
η διαρκής ανάπτυξη των επιχειρήσεων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από
την καλλιέργεια μιας κουλτούρας που στηρίζει την καινοτομία, τονίζοντας
ότι όραμα του ΣΕΒΤ είναι μια Ελλάδα ανάπτυξης, ευκαιριών, εκπαίδευσης
και καινοτομίας με ανταγωνιστική και ανοιχτή οικονομία, προκειμένου να
δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και το υψηλό επίπεδο του ανθρώπινου
δυναμικού να αποτελέσει κίνητρο για επενδύσεις στους τομείς της έρευνας
και της ανάπτυξης της τεχνολογίας.
Η πρώτη θεματική ενότητα της εκδήλωσης είχε τίτλο "Έρευνα & Καινοτο-
μία: Τρέχουσα Κατάσταση & Μελλοντικές Προοπτικές". Στην ενότητα συμ-
μετείχε η Διευθύντρια του Εθνικού ΚέντρουΤεκμηρίωσης (ΕΚΤ) Δρ Εύη Σα-
χίνη, η οποία παρουσίασε τα αποτελέσματα της νέας μελέτης του ΕΚΤ για
την καινοτομία στις επιχειρήσεις Τροφίμων και Ποτών την περίοδο 2010-
2012, η οποία υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της ευρύτερης Έρευνας για την
Καινοτομία (Community Innovation Survey) στην Ελλάδα. Όπως επισημαί-
νεται χαρακτηριστικά στην έρευνα, στο διάστημα της τριετίας 2010 έως
και 2012, το 60% των ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται
στον κλάδο Τροφίμων & Ποτών καινοτομούν σε έναν ή περισσότερους το-
μείς, ποσοστό υψηλότερο από το σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων σε
όλους τους κλάδους (52,3%). Σε προϊόντα ή/και διαδικασίες καινοτομεί το
36,5% των επιχειρήσεων του κλάδου Τροφίμων & Ποτών, με μεγαλύτερο
ποσοστό στην εφαρμογή καινοτομιών διαδικασίας (28,6%). Στην οργάνω-
ση ή/και το μάρκετινγκ καινοτομεί το 50,8% των επιχειρήσεων του κλάδου
Τροφίμων & Ποτών, ποσοστό υψηλότερο του συνόλου των ελληνικών επι-
χειρήσεων.
Επίσης, από τη μελέτη του ΕΚΤ προκύπτουν και τα ακόλουθα: Οι περισ-
σότερες επιχειρήσεις του κλάδου Τροφίμων & Ποτών με καινοτομία
προϊόντος ή/και διαδικασίας προχωρούν στην αγορά μηχανημάτων, εξο-
πλισμού, λογισμικού και κτιρίων για την εισαγωγή των καινοτομιών, σε
ποσοστό 76,3%, ποσοστό λίγο μεγαλύτερο από το ποσοστό του συνόλου
των ελληνικών επιχειρήσεων. ’λλες επιχειρήσεις επενδύουν στον σχεδια-
σμό των καινοτομιών (44,4%), στην κατάρτιση του προσωπικού ως προς
τις καινοτομίες που εισάγει η επιχείρηση (34,2%) καθώς και στις ενέργειες
προώθησης/εισαγωγής καινοτομιών στην αγορά (29,4%). Οι κυρίαρχοι
στόχοι των καινοτόμων επιχειρήσεων του κλάδου είναι η μείωση κόστους
(70,9%), η αύξηση του κύκλου εργασιών (68,2%), η αύξηση του μεριδίου
αγοράς (63,3%) και του περιθωρίου κέρδους (52,2%).
Ακλούθησαν οι παρουσιάσεις της θεματικής ενότητας "Προώθηση Ελλη-
νικών θέσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο: Εμπειρίες & Προτάσεις", όπου πα-
ρουσιάστηκαν οι πυλώνες πάνω στους οποίους αναπτύχθηκαν οι ελληνι-
κές ερευνητικές προτεραιότητες, και συγκεκριμένα: "Διατροφή και Υγεία",
"Ασφάλεια Τροφίμων", "Επεξεργασία Τροφίμων" και "Διαχείριση Τροφικής
Αλυσίδας".
Στη συνέχεια στο Στρογγυλό Τραπέζι συζητήθηκε το θέμα "Εμπειρίες &
Προτάσεις για τη βελτίωση του συστήματος καινοτομίας", ενώ το τελευ-
ταίο μέρος της εκδήλωσης αφορούσε στις "Δράσεις Δικτύωσης", στη διάρ-
κεια των οποίων έλαβαν χώρα οι επιχειρηματικές συναντήσεις μεταξύ των
εκπροσώπων της Βιομηχανίας Τροφίμων και των ερευνητικών ομάδων.
Έρευνα & Καινοτομία:
Το κλειδί για την ανάπτυξη και στον τομέα τροφίμων
info
Brokerage event 2015 "Έρευνα & Καινοτομία: Το κλειδί για την
ανάπτυξη" (όλες οι παρουσιάσεις)
Έκδοση του ΕΚΤ "Καινοτομία στις ελληνικές επιχειρήσεις 2010-
2012, κλάδος Τροφίμων & Ποτών
Τεχνολογική Πλατφόρμα "Food for Life"
SINERGIA project
πράσινες τεχνολογίες, αγροτεχνολογία), ενώ
έχουν ταυτόχρονα αρχίσει να ανοίγονται στη
συνεργασία με επιχειρήσεις στην Ελλάδα και
στο εξωτερικό ή στη δημιουργία νέων επι-
χειρηματικών εγχειρημάτων (spin offs ή start
ups), προκειμένου να προκύψουν νέα καινοτό-
μα προϊόντα από τα ερευνητικά αποτελέσμα-
τα και να αναπτυχθεί η μεταφορά τεχνολογίας.
Στη Σουηδία, την 3η χώρα στον κόσμο σε
επιδόσεις ανάπτυξης καινοτομίας (http://
globalinnovationindex.org/), μετά την Ελβετία
και τη Μ. Βρετανία, έχουν διαμορφωθεί εδώ και
χρόνια αποτελεσματικές πρακτικές μεταφοράς
τεχνολογίας για την εμπορική αξιοποίηση της
έρευνας που έχουν οδηγήσει σε ιστορίες επι-
τυχίας. Επίσης, η Σουηδία είναι η μόνη χώρα,
σύμφωνα με το μοντέλο καινοτομίας της οποίας,
το δικαίωμα διανοητικής ιδιοκτησίας (πατέντα,
πνευματική ιδιοκτησία) στα ερευνητικά έργα
ανήκει πλήρως στον ερευνητή-εφευρέτη, χωρίς
να διατηρεί δικαιώματα ο ερευνητικός φορέας.
Η συζήτηση με τη Regina Summer περιλάμβα-
νε ζητήματα, όπως τα κομβικά χαρακτηριστικά
ενός επιτυχημένου συστήματος καινοτομίας
για μία αποδοτική αξιοποίηση της έρευνας
στην παραγωγή, τις πρακτικές που ακολουθούν
οι επιχειρήσεις που αναπτύσσουν συνεργασίες
με ερευνητικούς φορείς για μεταφορά τεχνο-
λογίας σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με υψηλές
επιδόσεις στη μεταφορά τεχνολογίας, τα πλεο-
νεκτήματα της παραχώρησης πλήρους δικαιώ-
ματος διανοητικής ιδιοκτησίας στον ερευνητή,
πότε επιλέγεται η λύση της δημιουργίας επι-
χειρήσεων από τους ίδιους τους ερευνητικούς
φορείς και ποιο είναι το αντικείμενο ενός επαγ-
γελματία μεταφοράς τεχνολογίας σε μία επιχεί-
ρηση ή σε έναν ερευνητικό φορέα.
info
3ο Athens Tech Transfer Talk
Add2Value
Swedish Network for Innovation and
Technology Transfer Support
1,2,3,4 6,7,8,9,10,11,12,13,14,15,...36
Powered by FlippingBook