06 - 08/2017 |
καινοτομια
ερευνα & τεχνολογια
19
Συνέντευξη
Με το CityCrop ο καταναλωτής μπορεί να καλλιεργεί
σπίτι του τα δικά του φρέσκα φρούτα, λαχανικά και
βότανα
,,
Χρήστος Ραυτογιάννης,
StartUpper CEO και συνιδρυτής της CityCrop
Ο Χρήστος Ραυτογιάννης σε συνέντευξή του στον Δημήτρη Μαραγκό, μιλά-
ει για τη διάκριση της StartUp εταιρείας του CityCrop, που βραβεύτηκε ως μια
από τις καλύτερες ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις στο πλαίσιο της πρωτο-
βουλίας StartUp Europe Awards (Ευρωπαϊκά Βραβεία Νεοφυών Επιχειρήσεων)
στην κατηγορία "Έξυπνες Πόλεις" – Smart Cities και δίνει συμβουλές σε νέους
StartUpers που ετοιμάζονται να επιχειρήσουν στην Ελλάδα.
,,
Θα μπορούσατε να μας παρουσιάσετε συ-
νοπτικά την κύρια επιχειρηματική σας δρα-
στηριότητα;
Το CityCrop είναι ένας μικρός έξυπνος συνδε-
δεμένος κήπος, τον οποίο έχει ο καταναλωτής
σπίτι του προκειμένου να καλλιεργεί τα δικά
του φρέσκα φρούτα, λαχανικά και βότανα με
πάρα πολύ εύκολο τρόπο. Παράλληλα μπορεί
να ελέγχει όλη την καλλιέργεια μέσα από την
εφαρμογή που του παρέχεται στην κινητή του
συσκευή. Μιλάμε για έλεγχο που μπορεί να γίνει
σε όλα τα στάδια της καλλιέργειας, από τον σπό-
ρο μέχρι και τη συγκομιδή.
Έχετε φτιάξει μια αυτοματοποιημένη συ-
σκευή καλλιέργειας εσωτερικού χώρου
ελληνικής "καταγωγής". Πείτε μας με απλά
λόγια τι κάνει αυτή η συσκευή; Ποια η καινο-
τομία της; Υπάρχει κάτι αντίστοιχο διεθνώς;
Έχουμε αρχίσει και δουλεύουμε αυτή την ιδέα
περίπου εδώ και τρία χρόνια. Στην αρχή είχαμε
πολύ μικρό ανταγωνισμό. Τώρα, επειδή σταδια-
κά αυξάνεται η τάση να καλλιεργούμε οι ίδιοι τη
δική μας τροφή σπίτι μας, έχουμε περισσότερο
ανταγωνισμό. Υπάρχουν περίπου 10-12 εταιρεί-
ες σε παγκόσμιο επίπεδο.
Το CityCrop έχει τρία μεγάλα πλεονεκτήματα:
Καταρχάς, οι αλγόριθμοι μας αναγνωρίζουν το
γλαστράκι με τον σπόρο που βάζεις μέσα στο
CityCrop, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται
οι ιδανικές συνθήκες θερμοκρασίας, υγρασίας,
φωτισμού και να ορίζεται αυτόματα η συχνό-
τητα του ποτίσματος. Με αυτό τον τρόπο έχου-
με τρεις φορές μεγαλύτερη ανάπτυξη με 60%
λιγότερο λίπασμα. Αυτό είναι και το δεύτερο
πλεονέκτημα. Χρησιμοποιούμε τη μέθοδο της
υδροπονίας, μια μέθοδο που μπορεί κάποιος
να καλλιεργήσει χωρίς έδαφος, παρά μόνο με
νερό και θρεπτικά συστατικά. Έχουμε ειδικές
φόρμουλες για το κάθε φυτό, με αποτέλεσμα
την οικονομία στο λίπασμα και στην κατανά-
λωση νερού, που μπορεί να φτάσει έως και 98%
σε σχέση με μια συμβατική καλλιέργεια. Το τρί-
το πλεονέκτημα είναι ότι η συσκευή μας είναι
modular, δηλαδή μπορείς να την επεκτείνεις
όσο θέλεις, ανάλογα με τις ανάγκες της οικογέ-
νειας.
Λάβατε πρόσφατα το βραβείο για τις "Έξυ-
πνες Πόλεις" στα StartUp Europe Awards.
Πόσο σημαντική είναι αυτή η διάκριση για
εσάς;
Γενικά κάθε διάκριση που λαμβάνει μια StartUp
δίνει μια ώθηση για να δουλέψεις καλύτερα,
αφού νιώθεις ότι αναγνωρίζεται η δουλειά σου.
Είναι πολύ σημαντικό να παίρνεις ένα βραβείο
και ας μην υπάρχει κάποιο χρηματικό έπαθλο,
γιατί δείχνει ότι κάτι κάνουμε καλά και εμείς και
ότι αυτό που κατασκευάζουμε το θέλει ο κό-
σμος, γεγονός που μας χαροποιεί.
Σε μια παλαιότερη παρουσίασή σας ανα-
φέρατε πως παγκοσμίως υπάρχουν 800 εκ.
αστικοί αγρότες. Θεωρείτε ότι μπορείτε να
κατακτήσει το CityCrop τις ξένες αγορές;
Ναι, ισχύει αυτό. Μετά από έρευνα που είχαμε
κάνει διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν περίπου 800
εκ. άνθρωποι που προσπαθούν να καλλιεργή-
σουν τη δική τους τροφή στο σπίτι. Το να καλ-
λιεργήσεις κάτι σπίτι σου είναι δύσκολο, χρειά-
ζεται γεωπονική γνώση, χρόνο και χώρο. Σε ένα
αστικό περιβάλλον, σε ένα σπίτι, δεν έχεις χώρο
να καλλιεργήσεις, δεν μπορείς να έχεις ένα παρ-
τέρι. Οπότε σίγουρα μπορούμε να προσεγγί-
σουμε πολλούς από αυτούς τους 800 εκ. ανθρώ-
πους, αν και δεν περιορίζεται μόνο σε αυτούς η
αγορά που μπορεί να φτάσει το CityCrop.
Εσείς έχετε αναπτύξει δίκτυο συνεργατών
που να συμπεριλαμβάνει και Έλληνες του
εξωτερικού; Αν ναι πως αυτό βοηθάει στην
ανάπτυξη και εξέλιξη την εταιρία σας;
Σίγουρα μια συνεργασία με Έλληνες της δια-
σποράς θα μπορούσε να βοηθήσει μια ελληνική
επιχείρηση, γιατί όταν κάποιος ζει στο εξωτερι-
κό γνωρίζει καλύτερα την αγορά από εσένα που
ζεις εδώ στην Ελλάδα. Μέχρι στιγμής δεν έχου-
με συνάψει κάποια συνεργασία πέραν της συ-
νεργασίας που έχουμε με το Hellenic Initiative,
το οποίο μας έχει βοηθήσει αρκετά στα βήματα
μας στις ΗΠΑ.
Ποια οφέλη βλέπετε από τη διασύνδεση με
την Ελλάδα των Ελλήνων που ζουν και ερ-
γάζονται στο εξωτερικό;
Ο Έλληνας που ζει στο εξωτερικό θέλει να βοη-
θήσει τον Έλληνα που ζει στην Ελλάδα, να του
δώσει κάποιες επαφές για παράδειγμα. Φαίνεται
ότι συνεργαζόμαστε καλά όταν ζούμε μακριά ο
ένας από τον άλλο.
Στην Ελλάδα της κρίσης οι περισσότεροι
βλέπουν δυσκολίες στο επιχειρείν. Ποιο εί-
ναι το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό που
πρέπει να έχει ένας επιχειρηματίας για να
τα καταφέρει αυτή την περίοδο;
Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό που πρέπει
να έχει ένας επιχειρηματίας είναι η καλή ομάδα,
δηλαδή να έχει καλούς συνεργάτες. Η ιδέα δεν
παίζει τόσο μεγάλο ρόλο, γιατί αν έχεις μόνο
την ιδέα και δεν έχεις καλούς συνεργάτες, η ιδέα
δεν θα φτάσει ποτέ να γίνει προϊόν ή υπηρεσία.
Φυσικά το να ξεκινήσεις μια επιχείρηση στην
Ελλάδα είναι δύσκολο αλλά απ’όσο δείχνουν τα
αποτελέσματα που έχουμε έως τώρα, τα κατα-
φέρνουμε.
Τι συμβουλές θα δίνατε αν είχατε απέναντί
σας έναν νέο που ετοιμάζεται να ξεκινήσει
μια startup;
Η βασική συμβουλή που θα έδινα είναι το να
μην παρεκκλίνεις από τον στόχο σου. Αυτό που
έχεις βάλει ως αρχικό στόχο να προσπαθείς να
το κατακτήσεις μέρα με τη μέρα. Το να δουλέ-
ψεις σε μια StartUp δεν είναι 09:00-17:00, είναι 9
με 9 το επόμενο πρωί.
CityCrop Automated Indoor Farming
Δείτε τη συνέντευξη του Χρ. Ραυτογιάννη
info