8
καινοτομια
ερευνα & τεχνολογια | 09 - 11/2017
Αξιοποιώντας την Έρευνα
Η ελληνική ομάδα ανέπτυξε το καινοτομικό προϊόν
"AVOYOG Smoothie
Beverage",
ένα λειτουργικό ρόφημα που παρασκευάζεται από αβοκάντο
ελληνικής καλλιέργειας και ορό στραγγιστού γιαουρτιού με προσθήκη
πρεβιοτικών ινών, φυσικού αντιοξειδωτικού εκχυλίσματος και βιταμίνης C.
Το ρόφημα δεν εμπεριέχει πρόσθετα χρώματος, συντηρητικών και ζάχα-
ρης, ενώ είναι φιλικό προς το περιβάλλον.
Το "AVOYOG Smoothie Beverage" κατάφερε να διακριθεί ανάμεσα σε 16
συνολικά συμμετοχές από ισάριθμες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες όλες
είχαν να επιδείξουν προϊόντα μοναδικής καινοτομίας με ιδιαίτερα φιλικό
προς το περιβάλλον χαρακτήρα. Ωστόσο, παρά τις ανταγωνιστικές συμ-
μετοχές στον φετινό διαγωνισμό, το χρυσό βραβείο απονεμήθηκε στην
ελληνική συμμετοχή του ΕΜΠ, που αποτελείται από τον καθ. Π. Ταούκη του
Εργαστηρίου Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων της Σχολής Χημικών Μη-
χανικών ΕΜΠ, τη Δρ Ε. Δερμεσονλούογλου, τη Δρ Β. Ανδρέου και τις φοιτή-
τριες Ε.Παρασκευοπούλου, Ε.Παπαμιχαήλ, Π.Σαραντάκου & Ζ.– Μ. Ξάνθου.
Το αργυρό βραβείο στη διεθνή εκδήλωση απέσπασε το Ηνωμένο Βασί-
λειο για το προϊόν Yasai Cauliflower Rice Sushi (ρολά ρυζιού με γέμιση κα-
ρότο, κουνουπίδι, παντζάρι, αγγούρι και σπανάκι) ενώ το χάλκινο βραβείο
η Σλοβενία για το προϊόν OnMyWhey (ρόφημα γάλακτος και φρούτου
με προσθήκη κεχριού). Διακρίθηκαν επίσης η Γαλλία για την Καινοτομία
(προϊόν Croc &Vie) και η Γερμανία για την Επικοινωνιακή Στρατηγική (προ-
ϊόν Mixcuit) των συμμετοχών τους.
Το "AVOYOG Smoothie Beverage" είχε κερδίσει τη πρώτη θέση στον φε-
τινό
εθνικό Διαγωνισμό ECOTROPHELIA 2017
, που πραγματοποιήθηκε
από τον Συνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων για 7η συνεχή χρο-
νιά, και στάλθηκε για να εκπροσωπήσει τη χώρα στην αντίστοιχη διεθνή
εκδήλωση. Εκτός από την ομάδα του "AVOYOG Smoothie Beverage", στην
ελληνική εκδήλωση είχαν πάρει μέρος άλλες 14 ομάδες φοιτητών, με προ-
ϊόντα που ενθουσίασαν την Εθνική Επιτροπή και το κοινό με την ποιότητα
και την υψηλή διατροφική τους αξία. Το 2ο βραβείο είχε δοθεί στην ομάδα
Η Ελλάδα νικήτρια στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό
ECOTROPHELIA 2017
για καινοτόμα προϊόντα διατροφής
Τη πρώτη θέση κατέκτησε η ελληνική ομάδα από τη Σχολή Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στον Ευρω-
παϊκό Διαγωνισμό Καινοτόμων Προϊόντων Διατροφής ECOTROPHELIA 2017, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων "Food
Matters Live 2017", που πραγματοποιήθηκε φέτος στις 21-22 Νοεμβρίου στο Λονδίνο. Σκοπός του θεσμού ECOTROPHELIA είναι η
προώθηση και η ανάδειξη της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας στον κλάδο των τροφίμων, γεφυ-
ρώνοντας το χάσμα μεταξύ ερευνητικών και ακαδημαϊκών αποτελεσμάτων και επιχειρηματικού κόσμου.
Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοί-
νωσε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας
παρέχει
“Επιχορηγήσεις Εκκίνησης”
σε 406
κορυφαίους ερευνητές, που βρίσκονται στην
αρχή της ερευνητικής τους σταδιοδρομίας. Το
συνολικό ποσό, ύψους 605 εκατ. ευρώ και έως
1,5 εκατ. ευρώανά επιχορήγηση, θα τους δώσει
τη δυνατότητα να συγκροτήσουν τις δικές τους
ερευνητικές ομάδες και να αναπτύξουν καινο-
τόμες ιδέες. Οι έξι Έλληνες που επελέγησαν (σε
παρένθεση ο φορέας υποδοχής), είναι οι:
·
Κωνσταντίνος Δημητριάδης
(Γερμανία -
Max Planck Society) για το έργο noRAG-TOR:
Rag-independent regulation of mTOR by
Amino Acids,
·
Κωνσταντίνος Στέλλος
(Γερμανία - Johann
Wolfgang Goethe University Frankfurt am
Main) για το έργο MODVASC: Endothelial RNA
Modifications in Vascular Homeostasis and
Disease,
·
Ιωάννης Στεφάνου
(Γαλλία - Ecole Nationale
Des Pontes et Chaussees), για το έργο
CoQuake: Controlling earthQuakes,
·
Γεώργιος Σωτηρίου
(Σουηδία - Karolinska
Institute), για το έργο PROMETHEUS: Flame
nanoengineering for antibacterial medical
devices,
·
Ελένη Διαμαντή
(Γαλλία - National Center for
Scientific Research CNRS) για το έργο QUSCO:
Quantum superiority with coherent states,
·
Παναγιώτης
Μερκούρης
(Ολλανδία
-
University of Groningen) για το έργο TRICI-
Law: The Rules of Interpretation of Customary
International Law.
Οι έρευνες των νέων δικαιούχων χορηγίας από
το ERC θα καλύψουν ευρύ φάσμα τομέων: από
την υγεία σχετικά με τις χρόνιες μολύνσεις ή το
άσθμα, έως τη διαχείριση καταστροφών, την
ασφάλεια δικτύου και την κλιματική αλλαγή.
Οι περισσότερες από τις 406 επιχορηγήσεις,
που παρέχονται στο πλαίσιο του προγράμμα-
τος έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ "Ορίζοντας
2020", θα δοθούν σε Γερμανούς ερευνητές (65),
Γάλλους (48) και Ιταλούς (43). Σύμφωνα με τα
στοιχεία της Επιτροπής, το ποσοστό των γυ-
ναικών μεταξύ των νέων υποτρόφων είναι το
μεγαλύτερο στην ιστορία του ERC, ενώ μεγάλη
ήταν η ποικιλομορφία όσον αφορά τις εθνικό-
τητες των δικαιούχων. Οι νέοι δικαιούχοι θα φι-
λοξενηθούν σε 23 χώρες σε όλη την Ευρώπη,
με το Ηνωμένο Βασίλειο (79), τη Γερμανϊα (67)
και τη Γαλλία (53) να είναι οι κορυφαίοι προο-
ρισμοί. Στη συγκεκριμένη προκήρυξη υποβλή-
θηκαν 3.085 προτάσεις, με το 13% αυτών να
λαμβάνει χρηματοδότηση.
Επιπλέον, 329 κορυφαίοι ερευνητές, από την
Ευρώπη, ανάμεσα στους οποίους είναι και 7
επιστήμονες ελληνικής καταγωγής που δρα-
στηριοποιούνται σε πανεπιστήμια και ερευ-
νητικά κέντρα της Ελλάδας και του εξωτερι-
κού θα λάβουν
“Επιχορηγήσεις Εδραίωσης”
(Consolidator Grants) που συνολικά ανέρχο-
νται σε 630 εκατ. ευρώ συνολικά προκειμένου
να συνεισφέρουν σημαντικά στην επιστημο-
νική έρευνα. Οι δικαιούχοι θα υλοποιήσουν
τα έργα τους σε πανεπιστήμια και ερευνητικά
κέντρα σε 22 διαφορετικές χώρες σε ολόκληρη
την Ευρώπη, με επικεφαλής το Ηνωμένο Βασί-
λειο (60), τη Γερμανία (56), τη Γαλλία (38) και τις
Κάτω Χώρες (25). Επιχορήγηση διεκδίκησαν
Έλληνες ερευνητές ανάμεσα στους κορυφαίους που
επιχορηγούνται από το
Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας
Έξι Έλληνες ερευνητές περιλαμβάνονται στους 406 κορυφαίους επιστήμονες απ’ όλη την Ευρώπη, τους οποίους επέλεξε το Ευρω-
παϊκό Συμβούλιο Έρευνας (European Research Council- ERC) προκειμένου να τους παρέχει “Επιχορηγήσεις Εκκίνησης” (Starting
Grants). Επίσης, άλλοι επτά Έλληνες είναι ανάμεσα στους 329 κορυφαίους ερευνητές οι οποίοι θα χρηματοδοτηθούν από το ERC με
"Επιχορηγήσεις Εδραίωσης" (Consolidator Grants).