Καινοτομία, Έρευνα & Τεχνολογία, τ.109 - page 21

09 - 11/2017 |
καινοτομια
ερευνα & τεχνολογια
19
Αφιέρωμα – Συνέντευξη
Η αγροτική επιχειρηματικότητα είναι μια ισχυρή δύναμη
της Ελλάδας. Είναι κρίμα να μην τα εκμεταλλευτούμε και
να μην εξάγουμε τα ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα
,,
Στρατής Καμάτσος,
ιδιοκτήτης επιχείρησης ελαιόλαδου
Έχοντας ασκήσει για αρκετά χρόνια τη δικηγορία στο εξωτερικό, o Στρατής Κα-
μάτσος επέστρεψε, επέμεινε και τελικά έμεινε στην Ελλάδα -σε μια περίοδο δύ-
σκολη για την Ελλάδα όπου το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας
αναζητούσε εργασία στο εξωτερικό- για να ασχοληθεί με την παραγωγή ελαιό-
λαδου. Το επιχειρηματικό εγχείρημα του Στρατή Καμάτσου στη Μυτιλήνη ήταν
η δημιουργία ενός ελαιόλαδου με "κοινωνικό χαρακτήρα".
,,
Θα μπορούσατε να μας παρουσιάσετε συ-
νοπτικά την κύρια επιχειρηματική δραστη-
ριότητα Evo3;
Είμαστε παραγωγοί ελαιόλαδου τρίτης γε-
νιάς και επεξεργαζόμαστε και άλλα καινο-
τόμα προϊόντα. Αλλά, όλη αυτή η επιχειρη-
ματική ιδέα, συνδυάζεται με μια πρωτότυπη
περιβαλλοντική και κοινωνική ιδέα. Καθίσα-
με και σκεφτήκαμε, το πώς θα μπορούσαμε
να συνδυάσουμε την παραγωγή ελαιόλαδου,
με όλο αυτό που σας περιγράφω. Είπαμε λοι-
πόν: το ελαιόλαδο από πού προέρχεται; Από
τα δέντρα. Μήπως θα μπορούσαμε να κά-
νουμε κάτι με δενδροφύτευση; Κάναμε μια
έρευνα και είδαμε ότι όντως αυτό μπορούσε
να γίνει.
Έχετε ζήσει και εργαστεί στο εξωτερικό και
μάλιστα σε έναν εντελώς διαφορετικό το-
μέα. Τι σας έκανε να γυρίσετε, να επιμείνετε
και να μείνετε Ελλάδα;
Μετά από την επαγγελματική μου σταδιο-
δρομία στα νομικά στο εξωτερικό, αποφά-
σισα να επιστρέψω στην Ελλάδα, μαζί με τη
σύζυγο και την κόρη μου και να ασχοληθώ
με την οικογενειακή παράδοση- την παρα-
γωγή ελαιόλαδου. Ξεκίνησα να κάνω πραγ-
ματικότητα αυτό το όνειρο και να μοιράσω
με άλλους την αγάπη της οικογένειάς μου για
το ελαιόλαδο. Μία αγάπη που ξεκίνησε από
τον παππού μου, ο οποίος κατά τη διάρκεια
του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, φόρτωνε το
λάδι του σε ένα μικρό αλιευτικό σκάφος στη
μέση της νύχτας, διέσχιζε το Αιγαίο, αποφεύ-
γοντας τους Γερμανούς, διακινδυνεύοντας τη
ζωή του.
Τι σας είπαν οι φίλοι σας όταν τους ανα-
κοινώσατε ότι θα γυρίσετε στην Ελλάδα εν
μέσω κρίσης;
Οι φίλοι και γνωστοί μου έλεγαν ότι είμαι
τρελός. Αλλά θεωρούσα ότι ήταν η κατάλλη-
λη στιγμή να επιστρέψω και να κυνηγήσω το
πάθος μου. Εκεί που άλλοι βλέπανε επιπολαι-
ότητα, εγώ είδα μία ευκαιρία - να συνδυάσω
την οικογενειακή παράδοση με την κοινωνι-
κή προσφορά.
Κατά την γνώμη σας, μπορούν τα ελληνικά
προϊόντα να οδηγήσουν έναν επιχειρημα-
τία στην επιτυχία;
Πραγματικά πιστεύω ότι η αγροτική επιχει-
ρηματικότητα είναι μια ισχυρή δύναμη της
Ελλάδας. Τα ελληνικά παραδοσιακά προϊ-
όντα είναι τόσο γνήσια και νόστιμα. Είναι
κρίμα να μην τα εκμεταλλευτούμε και να τα
εξάγουμε. Αλλά, αφού έχουμε αργήσει να τα
εκμεταλλευτούμε και μπαίνουμε καθυστερη-
μένα στο παιχνίδι, πρέπει να φέρουμε κάτι
καινοτόμο στην αγορά, όπως κάνω εγώ με τη
δενδροφύτευση και την κοινωνική ευθύνη.
Μπορούν τα ελληνικά προϊόντα να έχουν
σημαντικό ρόλο σε αγορές του εξωτερικού;
Ναι και όχι. Ναι, γιατί ως προϊόν, το ελληνικό
ελαιόλαδο είναι ένα από το καλύτερα σε ποι-
ότητα και μπορεί να ανταπεξέλθει στο σκλη-
ρό ανταγωνισμό που υπάρχει. Όχι, γιατί σαν
χώρα έχουμε μείνει αρκετά πίσω στον αγώνα
των εξαγωγών στον χώρο αυτό. Εκεί που βλέ-
πω ότι υπάρχει ελπίδα για το ελληνικό ελαιό-
λαδο είναι να κυριαρχήσουμε στον χώρο του
ποιοτικού και βιολογικού ελαιόλαδου.
Εσείς έχετε αναπτύξει δίκτυο συνεργατών
που να συμπεριλαμβάνει και Έλληνες του
εξωτερικού; Ποια οφέλη βλέπετε από τη δι-
ασύνδεση των Ελλήνων που ζουν και εργά-
ζονται στο εξωτερικό με την Ελλάδα;
Έχω ένα δίκτυο από συνεργάτες στο εξωτε-
ρικό, πιο πολύ στον τομέα της διανομής. Φυ-
σικά, ξεκινάω και ένα δίκτυο από συνεργάτες
παραγωγών στην Ελλάδα που δεν έχουν
πρόσβαση στο εξωτερικό. Με βοηθάει αυτό
λόγω του ότι έχουμε κάτι κοινό που είναι να
προωθήσουμε τα ελληνικά προϊόντα.
Αλλά δεν είναι και εύκολο να βρεις συνεργά-
τη γιατί οι περισσότεροι δουλεύουν κατ' απο-
κλειστικότητα με μεγάλες εταιρείες και δεν
θέλουν να συνεργαστούν με μικρότερους
παραγωγούς. Αλλά ναι, θεωρώ ότι μπορεί να
βοηθήσει η δικτύωση με Έλληνες του εξωτε-
ρικού, γιατί ξέρουν το προϊόν σου και θα μπο-
ρέσουν να το προωθήσουν.
Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
Έχουμε εστιάσει στην αγορά της Αμερικής.
Στοχεύουμε να επεκτείνουμε την συνεργασία
μας. Στο επίκεντρο θα βρίσκεται το ελαιόλα-
δο. Έχουμε λανσάρει όλα τα προϊόντα μας και
στοχεύουμε να προωθήσουμε και άλλα ελ-
ληνικά προϊόντα. Ήδη έχουμε ξεκινήσει την
προώθηση της μαρμελάδας από ελιά.
Έχουμε ήδη δημιουργήσει το καινούργιο
μας προϊόν, την καπνιστή ελιά, για την οποία
έχουμε πάρει βραβείο "Great Taste" στην Αγ-
γλία. Θα εξάγουμε μη επεξεργασμένο αλάτι,
που θα παράγεται στη Μυτιλήνη.
Επίσης, στην Αμερική θα λανσάρουμε λάδι
ντρέσινγκ για σαλάτες. Παράλληλα, σκεφτό-
μαστε να βγάλουμε μαρινάδες. Όλα αυτά με
βάση πάντα το ελληνικό ελαιόλαδο.
Επίσης, έχουμε ανοίξει άλλη συνεργασία με
το μεγαλύτερο κέντρο ερευνών για καρκίνο
στην ΗΠΑ. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασί-
ας για κάθε μπουκάλι που θα πουλιέται, εμείς
θα δωρίζουμε 25 σεντς για την έρευνα που
κάνουν για τον καρκίνο.
Οι φίλοι και γνωστοί μου
έλεγαν ότι είμαι τρελός που θέλω
να επιστρέψω στην Ελλάδα.
Αλλά εγώ θεωρούσα ότι ήταν
η κατάλληλη στιγμή να κυνηγήσω
το πάθος μου. Εκεί που άλλοι
έβλεπαν επιπολαιότητα, εγώ είδα
μία ευκαιρία - να συνδυάσω
την οικογενειακή παράδοση
με την κοινωνική προσφορά.
1...,11,12,13,14,15,16,17,18,19,20 22,23,24,25,26,27,28,29,30,31,...36
Powered by FlippingBook