10
καινοτομια
ερευνα & τεχνολογια | 06 - 08/2016
Αξιοποιώντας την Έρευνα
Ο ελληνικός δικτυακός τόπος για έρευνα, καινοτομία, επιχειρηματικότητα
Νέα - Εκδηλώσεις - Εκδόσεις
Προκηρύξεις προγραμμάτων - ΚαινοτόμεςΤεχνολογίες
Νικήτρια του 6ου Εθνικού Διαγωνισμού Οικο-
λογικών - Καινοτόμων Προϊόντων Διατροφής
ECOTROPHELIA 2016 αναδείχτηκε η … καινο-
τομία αφού τα προϊόντα των 16 ομάδων φοιτη-
τών που συμμετείχαν στον εν λόγω διαγωνισμό
ενθουσίασαν τόσο το κοινό όσο και την Εθνική
Επιτροπή για την ποιότητα και την υψηλή δια-
τροφική τους αξία.
Νικητής του
1ου βραβείου (χρυσό)
ήταν η
ομάδα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών,
για το προϊόν
"Veggie it"
. Το προϊόν “Veggie it”
είναι ένα γευστικό, υψηλής θρεπτικής αξίας γε-
μιστό μπισκότο με λυοφιλιωμένα λαχανικά και
β-γλυκάνη, το οποίο υπάρχει και σε «γλυκιά»
έκδοση με φρούτα.
Το ECOTROPHELIA χρυσό βραβείο περιλαμ-
βάνει χρηματικό έπαθλο αξίας 1.200€ και τη
συμμετοχή της ομάδας στον ευρωπαϊκό δι-
αγωνισμό ECOTROPHELIA, που θα πραγμα-
τοποιηθεί στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης
Τροφίμων και Ποτών «SIAL» στo Παρίσι, στις
16-20/10/2016, με τα έξοδα μετάβασης και
διαμονής να καλύπτονται από τον ευρωπαϊκό
διαγωνισμό.
Το
2ο βραβείο (αργυρό)
απονεμήθηκε στην
ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου
για το προϊόν
“GR-Eco salad snack”
, ένα ημι-
αφυδατωμένο υγιεινό σνακ με πλούσια γεύση,
υψηλή διατροφική αξία και σταθερό σε θερμο-
κρασία περιβάλλοντος. Το ECOTROPHELIA αρ-
γυρό βραβείο περιλαμβάνει χρηματικό έπαθλο
αξίας 800€.
Το
3ο βραβείο (χάλκινο)
απονεμήθηκε στην
ομάδα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσ-
σαλονίκης για το προϊόν
“HALKIDELEAR”
, που εί-
ναι γευστικές ελιές με μειωμένο αλάτι (>60%) για
όλες τις ομάδες πληθυσμού σε έξυπνη συσκευ-
ασία σνακ. Το ECOTROPHELIA χάλκινο βραβείο
περιλαμβάνει χρηματικό έπαθλο αξίας 500€.
Το
τιμητικό Βραβείο "Καλύτερης Παρουσία-
σης"
απονεμήθηκε στην ομάδα του ΤΕΙ Θεσσα-
λίας για το προϊόν
“CRUKIES”,
που είναι ακατέρ-
γαστα μπισκότα βρώμης, τα οποία αποτελούν
πηγή φυτικών ινών και β-γλυκάνης.
Το
τιμητικό Βραβείο "Καλύτερου Πλάνου
Μάρκετινγκ & Εμπορίας"
απονεμήθηκε στο
Πανεπιστήμιο Αιγαίου για το προϊόν
“Aegean
Puffs”
, που είναι ένα καινοτόμο snack, υψηλής
διατροφικής αξίας, φτιαγμένο 100% από τοπι-
κές πρώτες ύλες από τα νησιά του Αιγαίου.
Σε σχετική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε
στην Αίγλη Ζαππείου παρουσιάστηκαν σε ει-
δικά διαμορφωμένη αίθουσα τα προϊόντα των
16 ομάδων που συμμετείχαν στο διαγωνισμό
φέτος και απέσπασαν τα καλύτερα σχόλια για
την ποιότητα και την καινοτομία τους, ενώ κέρ-
δισαν τις εντυπώσεις με τις ιδιαίτερες συσκευ-
ασίες τους.
Χαιρετισμό απηύθυναν η Θ. Τζάκρη, Υφυπουρ-
γός Βιομηχανίας, ο Γ. Παπαδούλης, Πρύτανης
ΓΠΑ, ο Μ. Μπρατάκος, Πρόεδρος ΤΕΙ Αθήνας, ο
Σ. Συρόπουλος, Αν. Πρύτανης Παν. Αιγαίου, η Α.
Σπηλιώτη, Εκπρόσωπος ΓΓΕΤ.
Ο Διαγωνισμός Καινοτόμων Προϊόντων Δια-
τροφής “ECOTROPHELIA” διοργανώνεται από
τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τρο-
φίμων (ΣΕΒΤ) από το 2011. Σκοπός του δια-
γωνισμού είναι αφενός να υποστηρίξει τους
φοιτητές, που ασχολούνται με την επιστήμη
των τροφίμων και αφετέρου να αποτελέσει ένα
φυτώριο καινοτόμων ιδεών για τη Βιομηχανία
Τροφίμων. Οι φοιτητές καλούνται να αναπτύ-
ξουν καινοτόμα προϊόντα διατροφής, που πα-
ρουσιάζουν απαραιτήτως στοιχεία οικολογικής
καινοτομίας.
Ο Διαγωνισμός διεξάγεται σε 2 στάδια: Στο 1ο
στάδιο οργανισμοί από χώρες- μέλη της ΕΕ,
ή/και οργανισμοί από ευρωπαϊκές χώρες μη
Μέλη της ΕΕ, ή/και οργανισμοί από μη ευρω-
παϊκές χώρες, διοργανώνουν εθνικούς διαγωνι-
σμούς από τους οποίους προκύπτει μια νικητή-
ρια ομάδα. Στο 2ο στάδιο οι ομάδες, που έχουν
κατακτήσει του εθνικούς διαγωνισμούς συμμε-
τέχουν στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό.
Ο ευρωπαϊκός διαγωνισμός ECOTROPHELIA
στοχεύει στη διάκριση των οικο-καινοτόμων
προϊόντων διατροφής, που αναδείχθηκαν από
τους αντίστοιχους εθνικούς διαγωνισμούς και
μπορούν να συμμετάσχουν οργανισμοί από
Κράτη / Μέλη της ΕΕ, Ευρωπαϊκά Κράτη, μη
Μέλη της ΕΕ, μη ευρωπαϊκά κράτη. Η ευρωπα-
ϊκή κριτική επιτροπή, η οποία αποτελείται από
εκπρόσωπους της Βιομηχανίας Τροφίμων, των
Πανεπιστημίων & Ερευνητικών κέντρων, της
Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από έναν εκπρόσωπο
των χωρών, που συμμετέχουν, καθώς και ειδι-
κούς στον τομέα της καινοτομίας τροφίμων,
αξιολογεί τις ομάδες ως προς την παρουσίασή
τους και τις γευστικές ιδιότητες του προϊόντος.
Ελληνικός Διαγωνισμός ECOTROPHELIA
Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών
Τροφίμων
ECOTROPHELIA
info
Καινοτόμα προϊόντα διατροφής βραβεύθηκαν
στον 6ο εθνικό διαγωνισμό
ECOTROPHELIA 2016