03 - 05/2015 |
ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ
ΕΡΕΥΝΑ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
27
Στο διάστημα της τριετίας 2010 έως και 2012, το 60% των
ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον
κλάδο Τροφίμων & Ποτών καινοτομούν σε έναν ή περισ-
σότερους τομείς, ποσοστό υψηλότερο από το σύνολο
των ελληνικών επιχειρήσεων σε όλους τους κλάδους
(52,3%).
Οι δείκτες που παρουσιάζονται στη μελέτη καταγράφη-
καν στην "Έρευνα για την Καινοτοµία" που υλοποίησε το
ΕΚΤ με αναφορά στην τριετία 2010-2012. Για την αποτύ-
πωση της καινοτομίας και των καινοτομικών δραστη-
ριοτήτων του κλάδου Τροφίμων & Ποτών αναλύθηκαν
τα στοιχεία για τις επιχειρήσεις οι οποίες εντάσσονται
στους εξής κωδικούς οικονομικής δραστηριότητας
(Nace rev2): "10 - Βιομηχανία τροφίμων", "11 – Ποτοποι-
ία" και "46.3 Χονδρικό εμπόριο τροφίμων, ποτών και
καπνού (πλην του 46.35 Χονδρικό εμπόριο προϊόντων
καπνού)".
Σε προϊόντα ή/και διαδικασίες καινοτομεί το 36,5% των
επιχειρήσεων του κλάδου Τροφίμων & Ποτών, με μεγα-
λύτερο ποσοστό στην εφαρμογή καινοτομιών διαδικα-
σίας (28,6%).
Σε ό,τι αφορά στις καινοτομίες προϊόντος (αγαθών ή
υπηρεσιών), αυτές αφορούν κυρίως καινοτομίες σε
αγαθά αφού το 91,9% των επιχειρήσεων του κλάδου με
καινοτομία προϊόντος αναπτύσσει καινοτομίες σε αγαθά.
Σε ό,τι αφορά στις καινοτομίες διαδικασίας, οι περισσό-
τερες επιχειρήσεις στον κλάδο Τροφίμων & Ποτών εισά-
γουν καινοτομίες για την υποστήριξη των διαδικασιών
(64,8%) και ακολούθως για τις μεθόδους κατασκευής/
παραγωγής των προϊόντων (52,6%). Λιγότερο από το
ένα τρίτο των επιχειρήσεων με καινοτομία διαδικασίας
καινοτομεί στις μεθόδους παράδοσης/διανομής των
προϊόντων (28,8%).
Στην οργάνωση ή/και το μάρκετινγκ καινοτομεί το 50,8%
των επιχειρήσεων του κλάδου Τροφίμων & Ποτών, ποσο-
στό υψηλότερο του συνόλου των ελληνικών επιχειρή-
σεων (45,4%). Αναλυτικότερα, οργανωσιακή καινοτομία
καταγράφει το 31,9% και καινοτομία μάρκετινγκ το 42%
των επιχειρήσεων του κλάδου.
Οι δαπάνες των επιχειρήσεων του τομέα Τροφίμων-Πο-
τών για καινοτομικές δραστηριότητες το 2012 ανέρχο-
νται στα 222,1 εκατομμύρια ευρώ. Αυτές κυρίως αφο-
ρούν σε αγορά μηχανημάτων, εξοπλισμού, λογισμικού
H Καινοτοµία στις ελληνικές επιχειρήσεις στον κλάδο Τροφίμων & Ποτών
καινοτομικές δραστηριότητες, ποσοστό υπερδιπλάσιο
από το σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων. Βασικές
στρατηγικές των καινοτόμων επιχειρήσεων στον κλάδο
ΤΠΕ αποτελούν η μείωση του κόστους λειτουργίας, η
αύξηση ευελιξίας/ανταπόκρισης της επιχείρησης, και η
εισαγωγή νέων ή σημαντικά βελτιωμένων προϊόντων, με
υψηλότερα μάλιστα ποσοστά από το σύνολο της χώρας.
Μεγαλύτερη έμφαση από το σύνολο των ελληνικών επι-
χειρήσεων αποδίδουν οι επιχειρήσεις του κλάδου στην
ανάπτυξη νέων αγορών εντός Ευρώπης και στην ανάπτυ-
ξη συνεργασιών. Τα κυριότερα εμπόδια των καινοτόμων
επιχειρήσεων στον κλάδοΤΠΕ είναι η έλλειψη ζήτησης, με
ποσοστό λίγο μεγαλύτερο του συνόλου των ελληνικών
επιχειρήσεων.Άλλα εμπόδια όπως ισχυρός ανταγωνισμός
τιμών, έλλειψη επαρκούς χρηματοδότησης είναι σημα-
ντικά μικρότερα ποσοστά, σε σύγκριση με το σύνολο των
ελληνικών επιχειρήσεων.
Ποσοστιαία κατανομή (%) δαπανών στις επιμέρους κατηγορίες καινοτομικών
δραστηριοτήτων, 2012.
Αφιέρωμα
Ποσοστό (%) επιχειρήσεων με οργανωσιακή καινοτομία ή/και καινοτομία μάρκετινγκ
και οι επιμέρους κατηγορίες, 2010-201
Ποσοστιαία κατανομή (%) δαπανών στις επιμέρους κατηγορίες καινοτομικών
δραστηριοτήτων, 2012.
Ποσοστό (%) επιχειρήσεων με καινοτομία προϊόντος ή/και διαδικασίας και οι επιμέρους
κατηγορίες, 2010-2012.